dijous, 14 d’octubre de 2010

Camp-a-ment Almacelles


El primer cap de setmana de juliol es va organitzar a Almacelles el Campament de formació per voluntaris d’ESF. L’objectiu d’aquests Campaments és compartir, en un entorn tranquil i amable, sessions de formació mitjançant tallers, ponències i dinàmiques de grup, al mateix temps que és una oportunitat fantàstica per retrobar-se i conèixer gent nova.
El marc on es realitzà el campament va ser la casa de colònies Castell de Saidia, una granja-escola al terme d'Almacelles, molt a prop de Lleida.
Des de divendres tarda van començar a arribar els intrèpids campistes, voluntaris de diversos grup d'ISF, tant d'ESF Catalunya, com d'Aragó i València. Després de sopar, es va fer la presentació del Campament. Destacar l’èxit de l'ISFUCK! el mural social que es va posar en funcionament divendres nit, on els campistes posaven, apart d’una poc ortodoxa descripció d’ells mateixos, totes les bajanades possibles que s’anaven acudint.
L’endemà van començar les activitats amb el taller de Polítiques de cooperació. Un repàs sobre la història de la cooperació i les seves bases polítiques que va servir per refrescar i ordenar les idees sobre les que s’emmarca el campament.
A la tarda, la temàtica va ser la Resolució de Conflictes i les Metodologies participatives. Aquest taller va ser molt complet. Després d’una introducció a la gestió dialogada de conflictes, es van realitzar diverses dinàmiques de grup, on els entregats participants van poder experimentar totes les fases d’un conflicte proposat pels dinamitzadors: una injustícia en les regles d'un senzill joc, que va desembocar en una crua i mesquina batalla per un pegot de plastilina. Quan es van sufocar els ànims es van analitzar els fets en un debat, que després del patatal, va ser bastant participatiu. Val a dir que a la següent dinàmica, es va resoldre el problema proposat gràcies a una coordinació magistral entre els campistes!
L’altre taller de la tarda, va ser sobre els valors i les emocions. Després de treballar una mica els conceptes que teníem sobre els valors, es va realitzar una activitat de grup que va resultar bastant intensa i potent, i va provocar diverses reaccions, per bé o per malament, sobre els presents.
La nit va deixar pas al lleure i als jocs de grup, on més d’un va demostrar habilitats i dots artístics ocults.
El diumenge, de bon matí donades les hores de retirada de la nit anterior, després d’una imperiosa dutxa a les "termes" del castell i d’unes dinàmiques de grup sobre la visió que tenim del món, vam tenir l'oportunitat d'assistir a una ponència magistral d'Arcadi Oliveres, doctor en economia de la Universitat de Barcelona, reconegut activista per la pau i pare dels moviments socials a Catalunya. Va analitzar les relacions polític-econòmiques que deriven en les desigualtats entre el nord i el sud, explicant que hi ha radera de cadascun dels problemes globals, i lligant-los entre ells. Va parlar també de propostes per un canvi solidari i just del sistema, de la mà de la educació, dels valors, de la pedagogia i dels mitjans de comunicació. Tot un luxe! Seguidament, encara bocabadats per la xerrada de l'Arcadi, es va realitzar el darrer taller del campament, on es van treballar aspectes de gènere en projectes de cooperació.
Tot seguit, una animada fideuà va donar pas a l'activitat de tancament. En aquesta es van repassar els actes del cap de setmana i es van intercanviar les impressions al respecte, que en general van ser les d'haver aprofitat molt bé l'estada, envoltats de gent d'arreu, compartint coneixements, il•lusions i inquietuds.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Em sembla una gran crònica per un gran cap de setmana!!

petons

Elena