dimecres, 18 de novembre del 2009

El Salvador intenta refer-se després del pas de l’Huracà IDA

Encara no fa ni dues setmanes del pas de l’Huracà “IDA” pel Salvador i del rastre de tragèdia i destrucció que ha deixat enrera. Entre el dissabte 7 i diumenge 8 d’aquest mes intenses pluges van assotar cinc dels 14 departaments del Salvador arran d'un sistema de baixa pressió sobre el Pacífic, que es va veure incrementat pel pas de l'huracà IDA pel carib. Concretament els departaments de Salvador, San Vicente, Cuscatlán, La Libertad i La Paz han estat els més afectats. Aquests dos últims són zones on està present ESF. 
Segons els organismes de socors, la majoria de les víctimes es van produir per esfondraments de cases, esllavissades en zones muntanyoses i desbordaments de rius.


Protecció Civil va elevar la setmana passada a 184 la xifra de morts i va quantificar en 14.166 el nombre de persones que romanen en albergs, a més d'uns 60 desapareguts, així com 7000 damnificats, per culpa de les pluges torrencials, que van provocar el desbordament de rius, esfondraments i esllavissades.


Ningú es podia imaginar el desastre que s'anava a generar en tan sol 6 hores de pluja constants des de la nit del dissabte a la matinada del diumenge. Només per a fer-se una idea va ploure gairebé 400 ml d'aigua per metre quadrat en el temps abans esmentat i el sòl es va saturar ràpidament, per això en tan poc temps es va inundar gairebé tot el país. Per a fer-se una idea això és gairebé el que va ploure en 4 dies en les inundacions del 1998 amb l’huracà Mitch.
Encara lamentant morts i desgràcies múltiples, en aquests moments els esforços se centren en ajudar als milers de damnificats, però no cal deixar de reflexionar sobre el perquè i, sobretot, en com evitar episodis semblants en un futur.  
Creiem que es pot estar d'acord que les causes de la tragèdia es deuen a unes simples fórmules:


- Desforestació en pendents + pluges fortes = esllavissades
- Desforestació + urbanització inadequada de sòls = menys infiltració (i a més menys aigua retinguda per a l'estiu) = més vessament  
- Més vessament + ocupació de lleres naturals d'aigua = augment capacitat destructiva del vessament
 - Més vessament + població vivint en zones de risc (vessants, zones inundables) = desgràcies com la d'avui



Si és així, per a evitar altres episodis urgeix que hi hagi una ordenació de l'ocupació i usos del sòl, i una política valenta de preservació dels recursos hídrics i del medi ambient.


També faria falta polítiques més fermes per a combatre la pobresa (i, sobretot, l'opulència). Molts salvadorencs encara sabent als riscos que s'exposen es veuen forçats a habitar en llocs de risc perquè no tenen on anar.











Per a fer-se una idea d'aquesta tragèdia, testimonis i bones fotos a: